Editie 2019

Het 25e COC Songfestival vond op 9 november 2019 plaats. Gaststad was dit jaar Weert, dat sinds 2016 regenboogstad is en redelijk centraal gelegen ligt in de provincie. De locatie was het gezellige Munttheater waar deelnemers uit het hele land in een vriendschappelijke competitie streden om de wisseltrofee.

Van de soundcheck tot aan de uitslag van de puntentelling en de reprise van het winnende lied: onze fotografen Maddy en Marc waren erbij. Het hele fotoalbum laat het verloop zien van een spannende en bijzondere dag, zowel voor als achter de schermen.

De prachtige foto’s van het 25e COC Songfestival zijn te bekijken via deze link: https://songfestival.coc.nl/?page_id=955

Aan het 25e COC Songfestival deden 11 deelnemers mee. Ga voor de videobeelden naar ons YouTube-kanaal via: https://www.youtube.com/user/NatCOCSongfestival

COC Deventer en Omstreken

Mrs. Bo Rizz, the Pianoman & Contrabert | Lied van de liefde
Tekst en muziek: Bert Nonkes, Kees Kuiper & Anja Dalhuisen

Mrs. Bo Rizz (Anja Dalhuisen) kwam al eerder uit voor COC Deventer en is weer terug met haar Pianoman (Kees Kuiper) en nu ook Contrabert (Bert Nonkes). In een akoestisch uitgevoerde semi-funky powerballad zingen ze over het lied van de liefde. Een ode aan de hitparade van het COC Songfestival waar al 25 jaar ‘liedjes over hij en hij’ gezongen worden.

 

COC Midden-Nederland

Luz Bravo | Harmony
Tekst: Marloes Bravo Rebolledo, Myrthe Driesenaar, Hent Elings
Muziek: Marloes Bravo Rebolledo, Hent Elings

Het lied ‘Harmony’ van Luz Bravo gaat over de Pride en hoe het gevoel van saamhorigheid, kracht en liefde zo’n dag vult.  Luz Bravo is een Nederlandse zangeres. Als kind van een Chileense politiek vluchteling raakte ze al vroeg betrokken bij protestliederen die haar hebben geïnspireerd om muziek te maken met een boodschap. Haar ouders stimuleerden haar vanaf jongs af aan om te gaan zingen. Ze heeft bij meerdere kinderkoren gezeten en zanglessen gevolgd. Zodra ze in haar tienerjaren in aanraking kwam met mensen uit de LHBT+ gemeenschap en leerde dat er nog een hele lange weg te gaan is op het gebied van emancipatie en acceptatie wat betreft seksualiteit, gender en lichaamsbeeld wist ze dat dit de onderwerpen zijn waar ze over wilde schrijven.

 

COC Leiden

Myrah Jay | Zij hoort bij mij
Tekst: Antoinette Mensen
Muziek: Patrick Schouten

Myrah Jay zal dit jaar Leiden vertegenwoordigen op het COC Songfestival in Weert. Zo’n 6 jaar geleden kwam ze als Brabander voor het eerst in het COC in Leiden en werd er meteen met open armen ontvangen. Iets dat haar steunde bij het omgaan met haar geaardheid. Al van jongs af aan is ze actief met muziek: eerst meedoen aan playback shows waar ze de meest hilarische acts opvoerde van de Leeuwenkoning tot Lou Bega. Maar nu is het tijd om live te gaan met een eigen song, een eigen liedje waarmee ze iedereen aan het dansen wil krijgen, en haarzelf in een muzieksoort kan laten zien. Want dit liedje is Myrah Jay in elk detail.

 

COC Rotterdam Rijnmond

Iwan Bockkom | Mijn vaders zoon
Tekst en muziek: Iwan Bockkom en Duncan Laurence

Iwan is singer-songwriter en heeft de laatste twee jaar met Duncan Laurence aan zijn eigen muziekstijl en album gewerkt. Hij woont in Schiedam en is onder andere voorzitter van Gay Men’s Chorus Amsterdam en verzorgde daarmee meerdere optredens tijdens Pride Amsterdam. Hij staat te popelen om COC Rotterdam Rijnmond te vertegenwoordigen in Weert! 

 

COC Regio Nijmegen

DoubleU | Ik wil een man om me heen
Tekst en muziek: Wil Wijers

Wil Wijers is een met een vrouw getrouwde homoseksuele man van inmiddels 59 jaar en weer pas (al?) 20 jaar dat hij homo is. Het nummer met als titel ‘Ik wil een man om me heen’ geeft precies weer hoe hij momenteel in het leven staat. Een zeer toepasselijke titel voor homo’s en bi’s die met een vrouw zijn getrouwd of die nog single zijn en zo hun verlangens hebben.

Wil is een singer-songwriter en heeft tal van songs (Nederlands en Engels) geschreven over zijn situatie, over mijn spagaat. Maar ook heel andere uiteenlopende liedjes. Hij doet op de eerste plaats met het COC Songfestival mee, omdat hij zingen heerlijk vindt en wat hij zelfgeschreven heeft dat elders ‘niet gepast’ is om te zingen. En dat voor een gelijkgestemd groot publiek!

COC Zeeland

Stan Peters | Nachtenlang
Tekst: Michiel Schraven en Quirien van Haelen
Muziek: Michiel Schraven en Jeroen Dirksen

Stan Peters, opgegroeid in het Limburgse dorpje Vaesrade, is woonachtig in Heerlen. Stan was als kleine jongen al een muziekmaker. In januari 2011 kwam Stan Jack Vinders tegen en met hem werkt hij inmiddels al 9 jaar samen als zangers maar ook als typetjes: Maria Prumpeler en Clara Zoerbier. Begin 2014 besloot Stan de stoute schoenen aan te trekken en een Limburgstalige cd op te gaan nemen bij Marlstone Musical. Stan zingt niet alleen, nee: Stan is werkzaam als docent economie in het voorgezet onderwijs, waarvoor hij nog een master algemene economie volgt. Daarnaast helpt hij zijn man met runnen van zijn camping en brasserie.

Nachtenlang is een lekker Nederlandstalig feestnummer!

COC Kennemerland

De Reizigers | En kijk je nog eens om?
Tekst: Jos Ahlers
Muziek: Eric Coolen

De Reizigers zijn weer terug op het COC Songfestival-podium. Jos Ahlers, Eric J. Coolen, Fons Stam, Henk Tijbosch, Neil Russell, Maarten Brock brengen het lied En kijk je nog eens om?

Nederland kent steeds meer regenbooggezinnen. De ouders binnen deze gezinnen ervaren emoties die zowel universeel als bijzonder zijn. Zo volgen we in dit lied de twijfels van een regenboogvader de avond voor zijn dochter gaat trouwen. Wat hij doormaakt is herkenbaar voor iedere vader en voor ieder lid van de LHBTI+-gemeenschap.

 

COC Noord-Holland Noord

Lesse | Break out
Tekst en muziek: Hessel van Hoorn en Bart Delissen

Lesse is een jonge ambitieuze singer/songwriter uit Alkmaar. Hij heeft het afgelopen jaar twee singles uitgebracht en heeft inmiddels op meerdere plekken opgetreden, waaronder de Alkmaar Pride en de Kroon (COC Leiden). Hij staat voor emancipatie, geloven in jezelf en achter je dromen aangaan.

Break out is een coming out song en gaat over het opkomen voor je eigen identiteit. Het lied gaat over het verzamelen van moed om te laten zien wie je echt bent. Uiteindelijk zul je jezelf in de schijnwerpers moeten zetten.

 

DWH Delft

Outsite band | Lost focus
Tekst en muziek: Casper Boone, Sander Miedema, Eva Pelk, Jelle Vos en Andreas Zafiropoulos

De Outsite band is een jonge band bestaande uit 5 enthousiaste studenten van de TU Delft. Deze groep heeft elkaar leren kennen op Outsite, de LHBT+ jongerenvereniging van Delft als onderdeel van de overkoepelende organisatie DWH.

Het lied dat ze geschreven hebben heeft een vrolijk karakter en gaat over het verlangen naar het weekend waar je naast het studeren weer de tijd hebt om te feesten en te sjansen en dansen met die leuke jongen die in je hoofd blijft zitten.

 

LHBT Emmen

Martin Rhebergen | Carlo van de kassa
Tekst en muziek: Martin Rhebergen

Martin Rhebergen is een deeltijd-Drent op avontuur in Limburg. Hij identificeert zich als zoeker, dichter, speler, tobber, verteller, zwoeger, ketter, monnik, liefhebber, vinder, aseksuele homoman, verrekijker, dromer, burger, weter, dwaler, holenbroeder, eenling, twijfelaar en meer. Ook treedt hij sporadisch sinds jaar en dag op in kleine en besloten kring. Hij droomt van een eenvoudig leven onder de zon en weet nog niet wat hij later worden wil. Misschien wel liedjeszanger.

Het lied Carlo van de kassa is een carnavalesk nummer namens Stichting LHBT Emmen, dat zich ervoor inzet dat diversiteit normaliteit wordt.

COC Limburg

Jef Verheijde | Your time is going to come

Tekst: Frans Hermans
Muziek: Frans Hermans en Bryan Raets

Jef Verheijde is vooral bekend om zijn muziek in het Limburgs dialect en “nostalgische” schlagers. Met het Engelstalige nummer Your time is going to come voor het COC Songfestival begeeft hij zich buiten zijn comfort zone. Het lied is een steunbetuiging aan alle LHBTI-ers onder het motto: jouw tijd komt ook nog wel.

 

 

Presentatie

De presentatie van de avond was in handen van Henk Hover en Patty Pam-Pam. 

Henk Hover

Henk Hover werkt sinds 1998 als programmamaker en muziekredacteur bij L1, de regionale publieke zender van Limburg. Hij presenteert het dagelijkse muziekprogramma Plat-eweg op L1 radio. Voor L1 TV presenteert hij ondermeer de 11devande11de, Thieëkezinge en het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (een liedjeswedstrijd met de verkiezing van het carnavalsliedje van het jaar).

Hover is zelf ook actief op muziekgebied. Hij speelt gitaar en maakt ruim een kwart eeuw deel uit van zanggroep Averegs en is verantwoordelijk voor de muziek en liedteksten uit 10 afleveringen van de Echter Revue. Rode draad in zijn werk vormt de (dialect-) muziek. Als componist of als  tekstschrijver schreef hij een  aantal plaatselijke schlagers. Bekendste nummer van Averegs is “Het Greun van het Graas”, inmiddels verworden tot het volkslied van zijn geboorteplaats Hingen. Daarnaast is het lied “De Prins van Ophaove” veel gehoord in de provincie.

Maak kennis met Henk via deze video: https://youtu.be/IHY8Pa2Fmgw

Patty Pam-Pam

Miss Patty Pam-Pam komt oorspronkelijk uit het Limburgse Amstenrade en begon daar als dragqueen en kostuumontwerper. In 2017 werd ze verkozen tot Miss Travestie Holland en inmiddels is ze een veelgevraagde entertainer in de Amsterdamse gay scene. Ook heeft ze een aantal eigen nummers op haar naam staan.

Patty Pam-Pam treedt regelmatig op in café Queers maar was ook te zien op Mysteryland.  Tijdens onder andere carnaval  is ze samen met andere drags in verschillende café’s in Brabant en Limburg te bewonderen.

Maak kennis met Patty via deze video: https://youtu.be/nyeiUipBaDc


Vakjury

Naast de regiojury – bestaande uit vertegenwoordigers van alle deelnemende organisaties – beoordeelden vier prominente personen de liedjes op zang en uitvoering, tekst en muziek en het LHBTI-thema. Dat laatste wil zeggen: een thema dat te maken heeft met lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen.

Ingrid Simons

Ingrid Simons begon al op jonge leeftijd van muziek haar werk te maken. Met Bernadette Kraakman vormde ze het duo Double Trouble. Later was ze actief als zangeres in T-Spoon. Simons heeft onder andere getoerd met Rob de Nijs, zong met Gordon het liedje Liefde Zonder Eind en was jarenlang de stem van de titelsong van de RTL 4-soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze is ook bekend van Rainbow in the Sky van DJ Paul Elstak en zingt de laatste jaren onder andere met de Toppers en in het tv-programma Ik Hou Van Holland.

Ingrid was al diverse keren jurylid bij de talentenjachten van het Amsterdamse Jantjes Verjaardag. Ook is ze meer dan eens betrokken geweest bij inzendingen op het Eurovisie Songfestival: in 1996 met Maxine en Franklin Brown, in 2002 voor België met Sergio and the Ladies en in 2009 met de Toppers. In 2001 en 2003 deed ze met de groep Ebonique mee aan het Nationaal Songfestival met respectievelijk “So Much Love” en “Heatwave”.

Jens Geerts

De Belgische Jens Geerts is in Nederland vooral bekend van het Eurovisiesongfestivalprogramma ‘Eurovision Calling’, te bekijken op de LHBT+ zender OUTtv. Daarin interviewt Jens vele songfestivaldeelnemers en reikt jaarlijks de OUTmusic Award uit. Afgelopen jaar won Duncan Laurence die nog, onder meer voor de open wijze waarop hij in de media over zijn homo- en biseksualiteit sprak.

In 2015 maakte Geerts, met ondersteuning van Conchita Würst, het parodienummer ‘Stereotype’ op het winnende songfestivallied ‘Satellite’ (2010). Hiermee wilde Geerts vooral het gebrek aan liedjes met het LHBT+ -thema in Eurovisie bespreekbaar maken. Een thema dat tekstueel nog steeds niet aangekaart is in 64 jaar Songfestival. In 2018 deed Geerts daarom met dit thema mee aan de voorrondes voor San Marino maar haalde net niet de finale.

Jens kwam in 2016 openlijk als transgender uit de kast, en in Nederland voor het eerst in LINDA. Daarin besprak ze waarom ze er voorlopig voor koos om geen transitie te ondergaan. Ondanks dat Jens momenteel niet de stap zet om effectief fysiek een vrouw te worden, vindt ze het wel belangrijk om dit onderwerp aan te kaarten om het stigma en taboe tegen te gaan. Eerlijkheid en durven uitkomen voor je identiteit is iets wat iedereen zou moeten kunnen, vindt Jens.

Hijlco Span

Hijlco Span werkt al sinds 1983 bij de (KRO)- NCRV-radio als presentator en programmamaker. Sinds 1990 presenteert hij het programma Volgspot, over theater, media en muziek van de lage landen. Volgspot wordt sinds 2016 elke werkdag uitgezonden van 20.00 tot 22.00 uur op NPO Radio 5.

In de loop der jaren was Span jurylid van bijvoorbeeld de VSCD Cabaretprijzen Poelifinario en Neerlands Hoop. Ook was hij jarenlang voorzitter van de jury van het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Op dit moment is hij jurylid van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied.

Sinds 1980 is Hijlco vrijwel jaarlijks actief als verslaggever en journalist bij het Eurovisie Songfestival. Van 1996 tot en met 2006 verzorgde hij bovendien het radiocommentaar bij het festival op NPO Radio 2. In aanloop naar het festival in Rotterdam verzorgt hij in Volgspot de dagelijkse rubriek ‘Op weg naar het songfestival 2020’

 
Loiza Lamers

Loiza Lamers is vooral bekend als de winnaar van de 10e editie van het tv-programma Holland’s Next Top Model, en de eerste transgender winnaar van de wereldwijde Top Model franchise.

Loiza werd geboren in 1995 als Lucas Lamers en drukte al vroeg in haar leven haar gender-non-conformiteit uit. Op 10-jarige leeftijd was Loiza te zien in een documentaire door Charlotte Hoogakker, getiteld Van Lucas naar Luus, waarin haar transitie centraal stond.

Sinds het winnen van Holland’s Next Top Model was Loiza in diverse programma’s te zien (waaronder Expeditie Robinson van RTL en het EO-programma Been There Done That) en heeft ze internationale belangstelling, steun en lof gekregen van ontwerpers, fotografen, de LHBTI-gemeenschap en fans van over de hele wereld.

Ze is momenteel gericht op het opbouwen van haar merk als een internationaal model en persoonlijkheid en kijkt er naar uit om haar boodschap van gelijkheid, kracht en liefde te verspreiden.


Intervalact – Trinxx

Trinxx was er ook bij! Op zaterdag 9 november kwamen de mannen van deze beroemde dansformatie als speciale intervalact naar het Munttheater in Weert.

Ze werden vooral bekend op televisie bij Belgium’s Got Talent en Holland’s Got Talent. De drie mannen dansen op hoge hakken en willen met hun show diversiteit in de maatschappij uitdragen. Iets dat helemaal bij het COC Songfestival past.

Ze waren afgelopen jaar een veelgevraagde act, onder meer bij Roze Zaterdag en diverse Prides in Nederland. Des te meer reden om ze richting het einde van 2019 nog één keer in de (theater)spotlights te zetten!


Afterparty

De afterparty vond plaats in het Munttheater en werd georganiseerd in samenwerking met B-Sassy, een jonge stichting die de acceptatie van de LHBTI+ Community tracht te bevorderen. Dit doen zij door middel van het organiseren van openminded evenementen in het Zuiden, bijvoorbeeld leuke themafeesten die specifiek voor de community georganiseerd worden, maar ook voor mensen daarbuiten! (Zie ook: https://bsassy.jimdosite.com/ en https://www.facebook.com/StichtingBSassy/).

Op 9 november draaiden Dj S-Sential Dj Digna en DJ Isis Cloudt lekkere pop en urban tijdens de Afterparty COC Songfestival!