Het COC Songfestival is ooit begonnen als een knipoog naar het grote Eurovisiesongfestival. Na de deelname van Willeke Alberti op het festival in 1994, moest Nederland een jaartje overslaan en bedacht COC Limburg als alternatief het Nationaal COC Songfestival. Inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze liedjeswedstrijd waar jaarlijks diverse regio’s aan meedoen en dat in de loop der jaren een scala aan diverse liedjes en artiesten op het podium heeft mogen verwelkomen.

Uiteraard zijn er geen verliezers. En meedoen is belangrijker dan winnen. Maar toch, de smaak van victorie… en dan die fijne wisseltrofee. Hieronder een overzicht van de winnaars van het festival van de afgelopen jaren.


2022

Het 26e COC Songfestival werd gehouden in Patronaat in Haarlem op zondag 9 oktober 2022. Tien deelnemers gingen de muzikale strijd aan die werd gewonnen door Roze 50+. Hun lied ‘Loes’ van Jessie Kleine en Bam Commijs kreeg in het totaal de meeste punten van de vak- en regiojury. De inzending van COC Friesland eindigde met 152 punten op een tweede plaats, derde werd COC Tilburg-Breda met 130 punten.

Het lied gaat over een zuster Loes in een verzorgingshuis die te maken krijgt met een roze oudere. Roze 50+ ziet helaas vaak dat roze ouderen regelmatig weer terug gaan in de kast, omdat ze niet open kunnen of durven te zijn over hun seksuele en gender identiteit.

De presentatie van deze editie was in handen van Mrs. Einstein (Paulette Willemse en Saskia van Zutphen, deelnemers voor Nederland bij het Eurovisiesongfestival in 1997). De vakjury bestond uit Monique Klemann (Lois Lane), Dusty Gersanowitz (Dusty Foundation), Eva de Raadt (wethouder Haarlem) en Jolanda Beyer (directeur Patronaat).


2021

Ook in 2021 kon het songfestival door de pandemie niet doorgaan. COC Midden-Nederland besloot daarna om de organisatie door te geven. COC Kennemerland nam het stokje over en haalde het festival daarmee naar Haarlem.


2020

COC Songfestival: Sound Of Our Harmony

Door de COVID-19 pandemie ging het COC Songfestival in 2020 niet door en werd de 26e editie verplaatst naar 2021. In plaats daarvan presenteerden COC Midden-Nederland en het Landelijk Team COC Songfestival de online show COC Songfestival: Sound Of Our Harmony. Deze vond plaats op zaterdagavond 28 november 2020, de avond waarop eigenlijk het COC Songfestival had moeten plaatsvinden. De show werd mede mogelijk gemaakt door het Bob Angelo Fonds.

De presentatie van de online show was in handen van Maaike Timmerman. Veel mensen kennen haar van het dagelijkse actualiteitenprogramma Goedemorgen Nederland. In 2016 presenteerde zij ook al de grote finale van het COC Songfestival in Utrecht.

De show is online terug te kijken via: https://youtu.be/pl9B9uNW8eI


2019

De 25e en daarmee jubileumeditie van het COC Songfestival vond plaats op 9 november in het gezellige Munttheater in Weert. De presentatie was in handen van de Limburgse Henk Hover en Patty Pam-Pam. De vakjury bestond uit Hijlco Span, Ingrid Simons, Jens Geerts en Loiza Lamers.

COC Midden-Nederland won de nieuwe wisseltrofee met hun inzending Harmony van Luz Bravo. Het lied gaat over de Pride en hoe het gevoel van saamhorigheid, kracht en liefde zo’n dag vult.  Luz schreef het lied naar aanleiding van haar ervaringen tijdens Pride.

Na een spetterende finale en spannende puntentelling bleek Midden-Nederland de winnaar met 194 punten. De inzending van DWH Delft eindigde met 133 punten op een tweede plaats, derde werd COC Leiden met 131 punten. 

Luz Bravo is een Nederlandse zangeres. Als kind van een Chileense politiek vluchteling raakte ze al vroeg betrokken bij protestliederen die haar hebben geïnspireerd om muziek te maken met een boodschap. Haar ouders stimuleerden haar vanaf jongs af aan om te gaan zingen. Ze heeft bij meerdere kinderkoren gezeten en zanglessen gevolgd. Zodra ze in haar tienerjaren in aanraking kwam met mensen uit de LHBT+ gemeenschap en leerde dat er nog een hele lange weg te gaan is op het gebied van emancipatie en acceptatie wat betreft seksualiteit, gender en lichaamsbeeld wist ze dat dit de onderwerpen zijn waar ze over wilde schrijven.

Aan het 25e COC Songfestival deden 11 deelnemers mee. Ga voor de videobeelden naar ons YouTube-kanaal via: https://www.youtube.com/user/NatCOCSongfestival

De prachtige foto’s van het 25e COC Songfestival zijn te bekijken via deze link: https://songfestival.coc.nl/?page_id=955



2018

De 24e editie van het COC Songfestival werd gehouden in De Duif in Amsterdam en gepresenteerd door Luna Lunettes, bijgestaan door DirQ en Nikki Today en haar House of Today.

Het festival werd gewonnen door COC Limburg. Het lied ‘Isabelle’ van Floortje Hover kreeg in het totaal de meeste punten van de vak- en regiojury. Floortje is een Nederlandstalige singer-songwriter. In 2016 heeft ze, naast het uitbrengen van haar debuutalbum “Onderweg”, ook succesvol haar studie aan het Conservatorium afgerond. Haar repertoire bestaat uit eigen, Nederlandstalige liedjes die zich het best laten vangen onder de noemer kleinkunst. Hierbij begeleidt ze zichzelf op gitaar.

Haar liedje ‘Isabelle’ heeft ze geschreven voor en over haar vriendin. Na een spannende puntentelling bleek ‘Isabelle’ de winnaar met 191 punten. De inzending van COC Rotterdam Rijnmond eindigde met 158 punten op een tweede plaats, derde werd COC Kennemerland met 141 punten. Ook deze finale leverde weer een groot aantal kwalitatief goede zelfgeschreven liedjes met een LHBTI-thema op.


2017

Koos van Plateringen (bekend van onder meer Shownieuws bij SBS6) neem de presentatie op zich in het Grand Theatre in Groningen.

De avond was een ware titanenstrijd van uitstekende deelnemers en liedjes die vanuit het hele land naar Groningen waren gekomen om hun regio te vertegenwoordigen.

Juryleden Marga Bult, Maggie MacNeal, Dolly Bellefleur en Jacques d’Ancona waren kritisch maar regelmatig vol lof over de inzendingen. COC Amsterdam won want Dana Petlan kreeg met het lied ‘De Tijd’ in totaal de meeste punten van de jury.

Na de zinderende puntentelling nam Dana trots de wisselbeker in ontvangst uit handen van de juryvoorzitter Jacques d’Ancona om deze het jaar erop bij de 24e editie te mogen overhandigen. Het winnende liedje is te downloaden via iTunes of te streamen via Spotify.


2016

Presentatrice Maaike Timmerman (bekend van onder meer WNL) leidt de avond in goede banen en schotelt de regiojury en vakjury (bestaande uit burgemeester Jan van Zanen, zangeressen Esther Hart en Linda Wagenmakers en zanger Wouter Hamel) de inzendingen uit het hele land voor.

COC Groningen & Drenthe won het festival in Utrecht. Het duo Het Verdriet van Drenthe scoorde de meeste punten met het door hen zelf gemaakte nummer ‘Bliep Bliep’ over een supermarktliefde tijdens de Hamsterweken. Er waren lovende woorden over de tekst, humor en muzikaliteit van het lied en de artiesten. Daarmee haalden de twee mannen het festival voor het eerst in jaren weer naar Groningen en Drenthe.


2015

In een vol Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen presenteerde Albert-Jan Aartsen-Kraai de finale nadat hij jarenlang de Nijmeegse voorronde voor zijn rekening had genomen.

Zanger PeeJee trok namens COC Midden-Nederland de aandacht met het nummer ‘Ga je mee?’

In het winnende lied maakt PeeJee in gedachten mooie reizen en racet hij met zijn lief in een gele Deux Chevaux over bergweggetjes. PeeJee (Peter Jan Kok) werd begeleid door Gerrit van Balen en Tadjiro Velzel, twee muzikale helden uit zijn middelbare schooltijd.


2014

Sinterklaas was nog maar net vertrokken naar Spanje toen op 6 december 2014 het 20e COC Songfestival plaatsvond in ‘Het theater aan de Parade’ te ’s Hertogenbosch. Marlayne Sahupala presenteerde het festival.

13 acts streden om de eer en om met de wisselbeker naar huis te gaan. Na een spannende puntentelling bleken de ‘Pink Rebels’ met het lied ‘Tolerant’ namens COC Nijmegen de beste act van de avond. Het 21ste COC Songfestival ging wederom een keer naar Nijmegen.

Jos de Ridder won als zanger van de groep voor de tweede keer het festival.


2013

In een bomvolle Bonbonnière in Maastricht nam Margreet Dolman voor de tweede keer de presentatie voor haar rekening.

Gina (Yvonne Lawalata) won namens COC Noordoost Brabant de finale met het lied “Oh De Liefde”. Ondanks het meeste aantal punten won COC Haaglanden niet, omdat ze werden gediskwalificeerd. De 19de editie werd gekenmerkt door de hoge kwaliteit van de ingezonden liedjes.


2012

Het COC Songfestival werd op 17 November 2012 gewonnen door de inzending van COC Limburg. Ethique Gaylectronique won met het liedje ‘Fatigay’. Als tweede eindigde COC Nijmegen met ‘In Mijn Ogen’ van Davide la Cara en op de derde plek stond COC Noordoost Brabant met het nummer ‘Kom Eruit!’ van Jos Cové en The Jukebox Boys.

Het festival werd vakkundig voor de eerste keer gepresenteerd door Margreet Dolman.


2011

In een uitverkocht Spiegeltheater in Middelburg deden zeven deelnemers een gooi naar de eerste plek en de felbegeerde, doch enigszins apart uitziende, bokaal. Het bleef tot de puntentelling van vakjurylid Ron Link spannend wie de winnaar zou worden.

Bij de laatste twee puntentoekenningen ging de strijd nog tussen Jessie Kleine van COC Haaglanden en Ali Gay en de homofiele medemensen van DWH, waarbij DWH/Outsite uiteindelijk aan het langste eind trok. Ali Gay en de homofiele medemensen gaven een spetterende show met het nummer ‘Zóó Gay’.

Tessa International nam voor de laatste keer de presentatie voor haar rekening.


2010

Vlissingen was op zaterdag 27 november 2010 wederom het decor van het 16e COC Songfestival. Een geheel uitverkocht Arsenaaltheater zag hoe de Commissaris der Koningin, Karla Peijs, het festival opende, waarna de presentatrice Marga Bult direct haar songfestivalhit `Rechtop in de Wind ten gehore bracht. De co-presentatie werd door Tessa International vanuit de Pink Room gedaan.

De vakjury bestond dit jaar uit Justine Pelmelay (deelneemster Eurovisie Songfestival 1989), scenarioschrijver Frank Houtappels (o.a. Gooise vrouwen, ´t schaep met de 5 poten en All Stars) en landelijk COC voorzitter Vera Berkamp. De uitslag was dit keer erg duidelijk, het Homojongerenplatform won het festival overtuigend, COC Haaglanden behaalde de 2e plaats en COC Nijmegen pakte het brons.


2009

In een nat en stormachtig Vlissingen werd op 28 november 2009 het 15e festival gehouden in het sfeervolle Arsenaaltheater, direct aan de Zeeuwse kust. Aansluitend werd het grootste holebifeest ooit gehouden in deze provincie op dezelfde locatie.

Voor het eerst in de geschiedenis waren alle nummers zelf geschreven en maar liefst 10 van de 12 nummers had ook eigen gemaakte muziek. Kwalitatief een zeer sterk festival met wederom Tessa International als presentatrice en  Michelle (Eurovisie Songfestival 2001), Mathijs Vrieze en Marjon van Iwaarden als vakjury.

De strijd ging vooral tussen COC Friesland, die de meeste punten kreeg van de publieksjury, en de debutanten Homojongerenplatform en Krijger-Zuiderwijkstichting. Uiteindelijk gingen Roy en de Mellebels namens de Krijger-Zuiderwijkstichting met de eer strijken. Zij zongen ‘Van de mannen’, een nummer over het openlijk uitkomen voor je homoseksualiteit. De tekst werd door Roy zelf geschreven en de muziek van René Stephan. De Krijger-Zuiderwijkstichting is gevestigd in Middelburg en eigenaar van het pand van COC Zeeland. Zo werd Zeeland, via een omweg, voor het tweede achtereenvolgende jaar winnaar.


2008

Op 6 december 2008 vindt het 14e Nationaal COC Songfestival plaats in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Het deelnemersveld bestaat uit maar liefst 17 organisaties waarvan de meesten een lied met roze rand insturen.

Tessa International nam na twee jaar sidekick spelen in de Pink Room de presentatie voor haar rekening, bijgestaan door Saman Waterval. Een deskundige vakjury bestaande uit Sipke Jan Bousema, Coot van Doesburgh, Gé Reinders, Jody Pijper en Lenny Kuhr beoordeelt alle liedjes en verdeelt samen met de publieksjury de punten.

Na een zinderende puntentelling waarbij de strijd leek te gaan tussen Zeeland, Limburg, Haaglanden, Friesland en Zwolle, eindigt de Zeeuwse percussiegroep TRESJ met het lied ‘Ik wil eruit!’ als winnaar. Het festival ging daarmee voor het eerst naar Zeeland.


2007

Nijmegen kiest als lokatie voor het festival Theater de Lindenberg. Sven Ratzke presenteerde het festival en werd bijgestaan in de green room door Tessa International.

Een spannende eindstrijd tijdens de puntentelling leverde COC Limburg de overwinning op. Kristof Urbain – die we al diverse malen mochten bewonderen op het festival – wint overtuigend met het lied Ik Hou Je Vast, waarvan de tekst was geschreven door Bert van Gent die al regelmatig liedjes leverde en zou leveren voor het festival.

(Optreden in video hiernaast tijdens finale 2008)


2006

Het is de nacht voor die andere heilige nacht: 23 december 2006. In het prachtige theater De Veste te Delft presenteren Johan Overdevest en Tessa International de deelnemers aan het publiek.

Er ontstaat tijdens de puntentelling een zinderende nek-aan-nekrace tussen de COC’s van Limburg, Eindhoven en Nijmegen. Opnieuw is het de vakjury, ditmaal onder leiding van Jacques d’Ancona, die uiteindelijk COC Nijmegen unaniem op nummer 1 zet.

Voor de tweede keer op rij behaalt de formatie Soulmates het hoogste aantal punten en deze keer lieten zij niets aan het toeval over. Liver dan live – op indrukwekkende wijze benadrukt door een driestemmig a-capellabegin – zingen zij de sterren van de hemel met het ontroerende ‘Nooit meer verloren’. En zo kwam het feestje in 2007 alsnog naar… Nijmegen!


2005

Nadat COC Midden-Gelderland in 2004 het festival had gewonnen, is de vereniging aan de slag gegaan om de editie van 2005 voor te bereiden. Als theater werd het Amphion in Doetinchem geselecteerd. Hier vond op 5 november een zeer geslaagd COC Songfestival plaats. Er waren dit jaar 15 deelnemers waarvan 2 niet-COC’s.

De presentatie was in handen van Marcel Kuijer en Gemma Glitter (Juliëtte de Wijn) en de vakjury bestond uit 4 bekende Nederlanders: Jeroen Kijk in de Vegte (RTL Boulevard), Cilly Dartell (SBS Shownieuws), Cornald Maas (songfestivalgoeroe) en Henk Krol (Gay Krant).

Soulmates, de groep van COC Nijmegen, behaalde de overwinning met het lied ‘We’ll find a way’ maar werd later helaas gediskwalificeerd door handhaving van de reglementen. De consequentie was dat Straight from the Closet de 11e editie van het COC Songfestival had gewonnen en dat de volgende editie in de regio Haaglanden plaatsvond.


2004

Partycentrum Maresca in Utrecht was de place-to-be voor de finale van het 10e Nationaal COC Songfestival. Ruim 400 bezoekers zagen 14 deelnemers optreden. Het duale jurysysteem dat in 2003 was ingevoerd gold ook dit jaar. Ook deden er twee niet-COC’s mee.

De presentatie was in handen van Dolly Bellefleur.

De door COC Midden-Gelderland afgevaardigde groep 2Blue wist met afstand dit festival te winnen met het nummer ‘Tweede ME’er van links’.


2003

COC Groningen & Drenthe ziet af van de organisatie van de finale in 2003. Zij kunnen niet voldoende financiën en vrijwilligers op de been krijgen. Zij gunnen COC Midden-Gelderland de eer van het organiseren.

Theater de Junushof te Wageningen, alle 650 plaatsen waren uitverkocht, was gastheer van dit festival en Esther Hart (deelnemer voor Nederland aan het Eurovisie Songfestival in datzelfde jaar) nam samen met Marcel Kuijer de presentatie voor haar rekening.

Een recordaantal van 18 deelnemers beklom het podium. Royal Desire, afgevaardigd door COC Midden-Nederland, was favoriet met het nummer ‘Zomaar’, een lesbische liefdesverklaring aan toen prinses Maxima.


2002

Theater Odeon zindert van opwinding. De 500 bezoekers krijgen waar voor hun geld. Bijna lukt het Zwolle om het truukje van COC Midden-Gelderland in 1996/1997 te herhalen: het festival tweemaal achter elkaar winnen.

COC Zwolle moest genoegen nemen met een tweede plaats en kon niet voorkomen dat True Colors van COC Groningen & Drenthe met het nummer ‘Show your heart’ met de eer ging strijken.


2001

Kennemerland ziet af van organisatie en Nijmegen werpt zich opnieuw op. Voor de tweede opeenvolgende keer vindt het festival plaats in de Refter.

Ook dit jaar nam Angelique Krüger de presentatie voor haar rekening maar werd deze keer bijgestaan de Nijmeegse singer-songwriter Paul de Graaf die in 2001 meedeed aan de nationale voorselectie om mee te doen voor Nederland bij het Eurovisie Songfestival.

Commentator was dit jaar Hummie van der Tonnekreek (journalist en redacteur, bekend onder meer Big Brother).

Karen Punte en Marja van der Hulst vormen het duo Isis en zorgen met het nummer ‘Gebroken Licht’ voor een glorieuze overwinning voor COC Zwolle.


2000

‘Even flink uitpakken’, werd er in Nijmegen gedacht en de organisatie haalde alles uit de kast. Mensa De Refter werd omgetoverd tot locatie voor het festival.

Angelique Krüger – bekend van Omroep Gelderland – presenteerde het festival samen met Albert Verlinde.

Willem van Beusekom (jarenlang commentator voor Nederland bij het Eurovisie Songfestival), leverde vakkundig commentaar op de liedjes.

Jos Zwart haalde met de ballade ‘Geen Spijt’ de eerste plaats, waarmee COC Kennemerland de winnaar werd. Het nummer vertelde over vriendschap en HIV.


1999

Voor de eerste keer werd het songfestival gehouden in een heuse schouwburg. In de Deventer Schouwburg keek een afgeladen huis toe hoe 10 deelnemers hun best deden dit festival te winnen.

COC Nijmegen afgevaardigde Hoogspanning met het nummer ‘Realiteit’ haalde de eerste plaats. Zij namen daarmee de finale van 2000 én presentator Albert Verlinde mee naar Nijmegen.

Het was de eerste keer dat Jos de Ridder het songfestival won. Later, in 2014 zou hij dat weer doen.


1998

Een heuse klimschool in Arnhem was dit jaar de gastlocatie van de finale van het 4e Nationaal COC songfestival en Floortje Dessing deed de presentatie.

De jury bestond uit Henk Krol, Pim Fortuyn, Gerard Spong, Ria van Oosten, Ineke Huyzer en voorzitster Rémi van der Elzen.

Een kleine 350 bezoekers zagen Danny Ribbink met het nummer ‘Hij bekeek me’ met de winst aan de haal gaan waarmee de finale het volgende jaar door COC IJsselstreek zou worden georganiseerd.


1997

Popcentrum de Jacobiberg te Arnhem huisvestte het 3e COC songfestival. Met acht deelnemers en 200 bezoekers was dit een geslaagd festival.

COC Midden-Gelderland kon zijn geluk niet op toen aan het einde van de avond bleek dat hun afvaardiging dat jaar, David Sandes en Martin Kappinga met het lied ‘Geef me een teken’ het festival in Arnhem wist te houden.

De avond werd voor de eerste keer gepresenteerd door Albert Verlinde die het daarna nog twee keer voor zijn rekening zou nemen. (Geen foto beschikbaar)


1996

Een traditie was gezet en het festijn groeide al snel uit tot een populair evenement dat ieder jaar steeds meer belangstelling trok. Destijds was er nog een scorebord op een groot vel papier. De winnaar van het jaar ervoor overhandigde de beker aan de nieuwe winnaar.

Het stokje werd op 2 november 1996 overgedragen aan COC Midden-Gelderland dat het festival in Maastricht wist te winnen met hun afvaardiging Erik Derks met het nummer ‘Mijn lichaam ruikt naar jou’.


1995
Winnaar COC Songfestival 1995

Nederland mocht niet meedoen met het Eurovisie Songfestival. Willeke Alberti had in 1994 maar vier punten gehaald en dat betekende een jaartje overslaan. Een aantal vrijwilligers van COC Zuid-Limburg besloot daarom voor het eerst een Nationaal COC Songfestival op te zetten.

Op 18 november 1995 waren er acht afdelingen vertegenwoordigd en waren er een kleine 100 bezoekers in het Kumulustheater in Maastricht.

De presentatie lag in handen van Audrey Beckers en Jacques Philips. Audrey was ook degene die samen met Irene Tak het festival bedacht. In 2004 publiceerde het magazine COC Update hierover een interview. (Lees meer…)

Henri in ’t Groen won dit eerste festival voor Limburg met het nummer ‘Sorry, dat ik besta’ en dat betekende dat ook in 1996 het festival in het Zuiden des lands gehouden zou worden.