Alle COC-lidverenigingen die zijn aangesloten bij COC Nederland kunnen deelnemen aan het COC Songfestival. Daarnaast kunnen organisaties deelnemen die in hun statuten als doel hebben opgenomen de belangen te behartigen voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en andere niet-heteroseksuele en niet-cisgender personen (LHBTI+).

Als artiest, tekstschrijver, componist of groep kan je meedoen door contact op te nemen en je aan te melden via één van deze organisaties. Sommige organisaties organiseren voorrondes, andere zoeken actief een deelnemer in hun regio.

Reglementen

De belangrijkste regels voor een inzending zijn:

  • Eigen tekst en muziek van deelnemende artiest, componist en tekstschrijver. De muziek mag wel een bestaande melodie van iemand anders zijn, maar liever niet (houd dan rekening met auteursrechten en dergelijke). Tekst moet altijd volledig eigen werk zijn.
  • De inzending mag maximaal vier minuten duren. Zo houden we de liedjes vergelijkbaar qua duur (eerlijker voor de beoordeling) en wordt de avond niet te lang met veel deelnemers uit het hele land.
  • Het lied moet live gezongen worden. Dus geen zang/backing vocals op de band.
  • Bij deelname van een groep: maximaal 6 mensen.
  • Het lied mag eerder uitgevoerd zijn, zo lang het maar eigen werk is zoals hierboven aangegeven. Het mag echter niet eerder hebben meegedaan aan de finale van het COC Songfestival.
  • Het lied wordt beoordeeld op LHBTI+ thema, zang, uitvoering, tekst en muziek.

Verder is het noodzakelijk dat je op de dag van het festival de hele dag beschikbaar bent in verband met onder meer soundchecks.

Ook vragen we per deelnemer een bijdrage van 35 euro per persoon (vanwege onder meer kosten voor catering). Deze kosten kun je als deelnemer afstemmen met de deelnemende organisatie.

Het deelnemersreglement vind je hier: Deelnemersreglement COC Songfestival

Het juryreglement vind je hier: Juryreglement COC Songfestival

Aanmeldformulier

Aanmelden voor het COC Songfestival 2024 kan tot 1 oktober 2024.

In het aanmeldformulier zul je ons de nodige informatie verstrekken, zoals over de deelnemende organisatie, over deelnemers op het podium, over de begeleider backstage, over de kenmerken van het lied, over de wensen voor techniek etc. Het is belangrijk dat vooraf goed tussen deelnemende organisatie en deelnemende artiesten afstemming heeft plaatsgevonden.

Via deze link kom je bij het aanmeldformulier (let op: je moet inloggen met een Google-account): Aanmeldformulier COC Songfestival 2024

Doel van het festival

In 1995 zong Henri in ’t Groen het lied ‘Sorry dat ik besta’ in het Maastrichtse Kumulus Theater. Hij won toen het eerste Nationaal COC Songfestival, een initiatief van een aantal vrijwilligers van COC Limburg. Het winnende lied, afkomstig uit de musical ‘Foxtrot’ van Annie M.G. Schmidt, verhaalt over het feit dat er geen of nauwelijks liedjes zijn over de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen. En dat homoseksualiteit in die zin in de muziekwereld niet bestaat.

In enkele jaren tijd groeide het festival uit tot een jaarlijks evenement waar een steeds groter aantal deelnemers, maar ook bezoekers en (lokale) media op afkwamen. Daarmee werd het het grootste (en mogelijk enige) evenement in Nederland waar het roze lied centraal staat. Dat wil zeggen: een lied met een thema dat te maken heeft met lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en andere niet-heteroseksuele en niet-cisgender personen (een LHBTI+ thema). Ook werd het festival steeds vaker gewonnen door liedjes waarvan zowel de tekst als de muziek zelf geschreven was. Het maatschappelijk belang van het festival is daarmee in de loop der jaren gegroeid.

Het COC Songfestival zet zich dus (in lijn met de doelstelling van COC Nederland) vanuit een creatief perspectief in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI+’s in Nederland door een breed podium te bieden aan tekstschrijvers, componisten en uitvoerenden. Doel van het songfestival is het genereren van een breed aanbod aan liedjes met een LHBTI+ thema.

Voor tekstschrijvers en componisten zijn er veel mogelijkheden om een lied voor het festival te schrijven. Daarbij hoeven de liedjes niet alleen te gaan over de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen. Rondom LHBTI+ bestaan immers diverse andere thema’s die zich uitstekend lenen. Zo kan het proces van coming out – het tegenover familie en vrienden er voor uitkomen – de inspiratie vormen maar ook meer sociale en politieke thema’s zoals discriminatie van en geweld tegen LHBTI+. Een luchtig thema kan ook waarbij de LHBTI+ gemeenschap zichzelf op de hak neemt.