Regenboogwandeling langs markante LHBTI+-plekken in de stad

Op zondag 9 oktober is er, voorafgaand aan het COC Songfestival in Patronaat, een regenboogwandeling door de Haarlemse binnenstad. Hierin neemt stadsgids Fred Rosenhart, in de rol van Bob Rosé, het publiek mee langs plekken waar iets te vertellen valt over de LHBTI+-geschiedenis in de stad. De wandeling gaat om 14.00 uur van start bij [Hotel Die Raeckse, Raaks 2] en duurt een uur. 

Er zijn in Haarlem al vele stadswandelingen, maar er is nog geen speciale over de LHBTIQ+-geschiedenis van de stad. Veel locaties verdienen zeker een plek in de Haarlemse geschiedenis, aldus de initiatiefnemers. De stadsgids laat zien waar de homo-uitgaansgelegenheden gevestigd waren, welke tenten openlijk gay konden zijn en waar aangebeld moest worden. Bob Rosé vertelt de deelnemers over Robert Long die in Haarlem woonde en hoe Astrid Nijgh haar carrière in Haarlem is begonnen. Maar ook vertelt hij over de roze geschiedenis van de stad en haar inwoners.

Homoseksualiteit was lang verboden

Bob Rosé legt uit: ”Wat leven we toch in goede tijden. Dat mag best wel eens gezegd worden. Want vroeger was het geen pretje om homoseksueel te zijn. In Nederland was het zelfs nog tot 1811 verboden. Rond 1730 waren de straffen niet mals.” De Haarlemse schepenen, de rechters uit die tijd, spraken van ‘horriblen vuijligheid’ waar ze mee werden geconfronteerd. 

“Zwaarmoedig zal de Regenboogwandeling niet zijn,” belooft stadsgids Rosé. “We maken er een vrolijke wandeling van en laten de deelnemers op een andere manier naar hun mooie stad kijken!”

De Regenboogwandeling is op zondag 9 oktober om 14.00 uur. Kaarten á €5,- kunnen gereserveerd worden via de mail [email protected]. Na aanmelden ontvang je een mail hoe te betalen, daarna is de reservering definitief.